arcanum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Cilj ovog foruma je okupljanje što većeg broja magijskih iskustava i podataka o paganizmu na jednom mjestu, te stvaranje jedinstvene zajednice.
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  
Novi članovi, dobrodošli. Blessed be.

 

 Prizivanje Pana

Go down 
AutorPoruka
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Prizivanje Pana Empty
KomentarNaslov komentara: Prizivanje Pana   Prizivanje Pana Icon_minitimeSun Sep 30, 2012 9:45 pm

Stanite uspravno okrenuti ka istoku i zatvorite oči. Budite bosi i po mogućnosti pristupajte zazivu uvijek nakon određene ablucije, pri kojoj biste se trebali otuširati ili bar oprati stopala. Nakon što ste se smirili postavite lijevu ruku na srce a desnu na svoj trbuh. Ova gesta simbolizira praktičarevu težnju da "njegove potrebe slijede staze svoga srca". Zatim izgovorite na glas zaziv postojanom intencijom da prodrete u njegovu suštinu i da ona preplavi vašu svijest. Zaziv glasi:

-Prizivam Pana, boga moćnog, boga pastirskog, Pana, cijeli svemir, nebo, more, zemlju neograničenu i vatru besmrtnu, Boga, čiji melodični akordi slave sveopšti zivot, boga sa hiljadu imena, nenadmašnog gospodara svijeta, koji čini da se sve rađa, koji sve stvara."


Imajte na umu da Pan simbolizira cjelokupnu prirodu i da nikako nema veze sa atributima koje mu pridaje kršćanstvo koje je u svojoj propagandi ocrnilo sva drevna božanstva. Njegovi rogovi na glavi u biti su znamenja moći prirode, šiljate uši simboliziraju mudrost prirode, njegove jarčeve noge govore nam da se suština egzistencije prikriva iza težnji i "požude" ka božanskoj prirodi; napokon njegova frula atribut je univerzalne harmonije koja postoji u prirodi.


On je , dakle, personificirani oblik ljudskog entuzijazma, slobode i težnje ka oslobođenju.Neočekivani polet ljudske duše milost je ovog božanstva. Sjetimo se da Victor Hugo spominje svoja iskustva s Panom tokom stvaranja svojeg znamenitog "Satira".
Na vrh Go down
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Prizivanje Pana Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prizivanje Pana   Prizivanje Pana Icon_minitimeSun Sep 30, 2012 9:50 pm

PRIZIVANJE PANASa Panom može trajniju vezu uspostaviti jedino muško sjeme. Zato pri svakom vođenju ljubavi valja sačuvati izbačeno sjeme i namazati ga na srebrenu pločicu. Ostaviti treba pločicu na suncu kako bi se muško sjeme čim brže pretvorilo u prah. Taj prah treba vještičijim bodežom vrlo pažljivo sastrugati i pohraniti u neku dobro zatvorenu staklenu bočicu.

Svaki trun praha je dragocijen, zato pri ovoj operaciji treba biti vrlo pažljiv. Da bi se bočica napunila s malo više praha potrebno je mnogo muškog sjemena a do njega se lako ne dolazi, zato je on dragocijen. Kad se skupi dovoljno praha a vještice ga skupljaju cijeli život i nikad im ga nije dovoljno, valja ga koristiti za svako ono razdoblje u kojem se javlja na nebu puni mjesec. Tada se malo praha stavlja na čelo između dvije obrve u korijen nosa, zatim se malo praha stavi na usne, potom u udubinu ispod grla, među dojke, iznad pupka, iznad sastavaka bedara i na sam ženski organ. To se radi svake ponoći punog mjeseca.

Kada se učini tako sa prahom od muškog sjemena postiže se nevjerovatno blaženstvo i cijelo tijelo drhti od energije koja je dodatno priteknula. Pan kao sveprisutno božanstvo osjeća ovaj obred koji ga silno privlači pa se pred jutro krade ne bi li vidio ko je obred izvršio. A kad se obred nekoliko dana za redom ponovi Pan svaki puta dolazi sve dok se ne navikne stalno dolaziti. Svoje zadovoljstvo izvršenim obredom on iskazuje tokom snova u kojima otkriva neotkrivene ljepote znanja.

Priziva li se Panova moć u nekim obredima on će se odmah odazvati svim onim vješticama koje koriste ovaj prah jer se osjeća obaveznim prema prinošenoj žrtvi.
Na vrh Go down
 
Prizivanje Pana
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
arcanum :: Spiritualnost :: Rituali i čarolije-
Idi na: