arcanum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Cilj ovog foruma je okupljanje što većeg broja magijskih iskustava i podataka o paganizmu na jednom mjestu, te stvaranje jedinstvene zajednice.
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  
Novi članovi, dobrodošli. Blessed be.

 

 Alati, odjeća i imena

Go down 
AutorPoruka
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Alati, odjeća i imena Empty
KomentarNaslov komentara: Alati, odjeća i imena   Alati, odjeća i imena Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 7:22 am

Alati za rad su uvjetovani tradicijom kojoj pripadate. Na primjer, u gardnerijskom Vještičijem umijeću postoji osam radnih alata koji uključuju nož ili athama, mač, štap, bič, užad, nož s bijelom ručkom i magični pečat odnosno pentakl. U saksonskoj tradiciji ih je manje: nož (seax), mač i koplje. Ako stvarate osobnu denominaciju, tada o izboru alata odlučujute sami. Da bi se otklonile negativne vibracije, svi alati su nakon izrade a prije upotrebe, obredno očišćeni i pročišćeni. Nakon toga se osobno pune i posvećuju. Detalji o tome su dani u slijedećoj lekciji. Za sada, nakon što završite izradu svakog pojedinog alata, zamotajte ga u komad čistog bijelog platna i spremite na sigurno dok niste pripremljeni za posvećivanje.
Na vrh Go down
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Alati, odjeća i imena Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Alati, odjeća i imena   Alati, odjeća i imena Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 7:23 am

Nož

Svaka Vještica ima osobni nož. U mnogim tradicijama se zove athame (izgovara se „a-tham-ay“). U škotskoj tradiciji naziva se yag-dirk, a u saksonskoj seax („see-ax“). Nož obično ima dvostruku čeličnu oštricu. Iako postoji jedna iznimka u Frostovoj tradiciji, a to je mjedeni nož s jednom oštricom. Vrijedilo bi citirati iz knjige Anglo-Saxon magic, dr. G. Stormsa u kojoj je zabilježen prijevod iz raznih anglo-saksonskih rukopisa:

„Željezo očigledno svoju moć dobiva iz činjenice da je kao materijal za izradu alata bolji i rjeđi od drveta ili kamena, a kao drugo, zbog misterioznog načina na koji je prvotno otkriven: u meteorskom kamenju. Bili su potrebni i specijalist i vješt radnik da bi se željelo dobilo iz rudače i da bi ga se očvrsnulo. Zaista nalazimo da mnogi ljudi svoje kovače smatraju magovima ... među kojima se u Wayland ističe kao kovač bez premca. Lik tog izvanrednog (saksonskog) kovača, koji u početku simbolizira čuda obrade metala ... postaje predmetom herojske legende“.

Dakle, izgleda da su željezo i čelik najbolji materijali za upotrebu. Veličinu noža bi trebali prilagoditi sebi; veličinu s kojom ćete se osjećati ugodno. Ovo je vaša osobna alatka – magijska alatka – i kao takva je nešto zaista posebno. Ne možete jednostavno otići u trgovinu i kupiti gotovi nož (o tome ćemo kasnije). Daleko je najbolje izraditi vaš vlastiti, od početka. Naravno, nije svako sposoban za to, ali za one koji jesu, dopustite mi da se osvrnem na izradu. Ako ne možete kupiti odgovarajući komad čelika, iskoristite staru turpiju ili dlijeto, i s njima radite. Kakav god čelik imali, bit će tvrd, tako da će vaš prvi korak biti njegovo omekšavanje. Ugrijte čelik sve dok ne postane tamnocrven. Ukoliko nemate neki drugi način da to postignete, položite ga na plinski plamenik ili električnu peć. Možda ćete ga nekoliko sati trebati ostaviti na najjačoj temperaturi, pa će se s vremenom zagrijati do tamnocrvene boje. Kada postignete tu boju, isključite grijanje i ostavite da se prirodno ohladi. To je sve što treba napraviti. Omekšat će i sa njim će biti lakše raditi.
Na vrh Go down
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Alati, odjeća i imena Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Alati, odjeća i imena   Alati, odjeća i imena Icon_minitimeTue Jul 08, 2014 7:24 am

Mač

Mač nije neophodan; uvijek ga može nadomjestiti nož. Dok svaka Vještica ima svoj nož, mnogi skupovi vole imati zajednički mač – jedan za cijelu grupu. Mač se obično koristi za ojačavanje Kruga na početku sastanka; koristi ga svećenik ili svećenica ili ko god označava Krug. Može biti izrađen na isti način kao i nož ili ga možete kupiti. U današnje vrijeme sigurno postoje mnoge firme koje nude replike starih mačeva. Ako se odlučite na kupnju gotovog mača, onda na njemu napravite nešto svoje. Ustvari, s obzirom da je to alat skupa, lijepo je ako cijeli skup zajedno izradi jedan, ili se udruži u graviranju i ukrašavanje mača.
Na vrh Go down
Sponsored content
Alati, odjeća i imena Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Alati, odjeća i imena   Alati, odjeća i imena Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Alati, odjeća i imena
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
arcanum :: Spiritualnost :: Magični pribor-
Idi na: