arcanum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Cilj ovog foruma je okupljanje što većeg broja magijskih iskustava i podataka o paganizmu na jednom mjestu, te stvaranje jedinstvene zajednice.
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  
Novi članovi, dobrodošli. Blessed be.

 

 Mjesečeva magija

Go down 
AutorPoruka
Aradia

Aradia

Broj komentara : 106
Join date : 2012-09-27
Mjesto : Bihać

Mjesečeva magija Empty
KomentarNaslov komentara: Mjesečeva magija   Mjesečeva magija Icon_minitimeThu Mar 19, 2015 8:16 am

U svakodnevnom životu veoma je korisno rukovoditi se mjesečevim fazama koje nam govore kada bi trebalo nešto da počnemo, a kada ne, ma o čemu da se radi – bilo da je u pitanju posao, zdravlje, početak neke aktivnosti, gradnja kuće, etc.

Postoje četiri faze Mjeseca, od po sedam dana, i to su: faza mladog Mjeseca, prva četvrt, pun Mjesec, i zadnja četvrt.

Vrijeme mladog Mjeseca, tačnije kada je Mjesec u fazi rasta ili kada počinje da se „puni“, naglašeno je dobar period za započinjanje bilo čega. Period mladog Mjeseca je period rasta energije. Ako morate da donosite neke važne odluke, ili da izvršite neke važne i korjenite promjene, birajte period kada je na nebu mlad Mjesec, jer vam to garantuje da ćete uspijeti i što je mnogo bitnije – i istrajati u namjerama.

Sve što započnete u fazi mladog Mjeseca ima naznaku trajnosti, posebno prvog dana. Faza mladog Mjeseca je idealna za sve one koji žele da započnu dijetu, na primjer, jer im ova faza garantuje da će u tome i istrajati. Podjednako se ovo odnosi i na odvikavanje od svih loših i nezdravih navika. Želite li da se rješite alkohola, cigareta i sličnih poroka, odaberite fazu kada Mjesec raste odnosno period period mladog Mjeseca i uspjet ćete. U ovoj fazi organizam savršeno funkcionira kada je izbacivanje toksina u pitanju i veoma je preporučljivo unositi u organizam što više tečnosti, sa naglaskom na biljne čajeve, kao i što više voća i povrća, naročito antioksidante. Tijelo se može savršeno osvježiti i proljepšati u ovoj fazi Mjeseca i svi vidovi sporta ili vježbanja donose brze i vidljive rezultate. Frizerske salone posjećujte isključivo u fazi mladog Mjeseca jer kosa brže raste i osvježava se, a i svi kozmetički tretmani su više nego poželjni u tom periodu.
A što se tiče ljubavi, kao i svi pozitivnih odluka i djela, ne oklijevajte! U fazi prve četvrti, ili takozvanog polumjeseca, Mjesec je još uvijek u fazi rasta i idealan je period za prikupljanje energije ili akumulaciju iste. Organizam se odlično regeneriše u ovoj fazi Mjeseca i ona je bitna svima onima koji su također u fazi rasta. Dakle, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa što više u ovoj lunarnoj fazi.

Prva četvrt

U periodu prve četvrti ljudski organizam troši i maksimalno iskorištava sve što se u njega unese. To ukazuje da je, ipak, potrebno voditi obzira o ishrani, izbjegavati masnu i kaloričnu hranu, jer je tada veća mogućnost da se za vas zalijepi baš sve ono što vam ne prija. Dakle, birajte vitaminsko-mineralnu opciju.
Ako ste u fazi postoperativnog liječenja, ili uopće lijećenja i oporavka, u fazi prve četvrti svi lijekovi imaju pojačano djelovanje i zato maksimalno iskoristite sve tretmane koji ojačavaju organizam, ukoliko je to potrebno. Kada je površina tijela u pitanju, upravo zbog maksimalnog iskorištavanja i sposobnosti organizma da apsorbuje, period je izuzetno dobar za njegu kože, kozmetičke tretmane, korištenje raznih preparata, krema, maski, farbi za kosu, jer su sve mnogo djelotvornije i sa većim učinkom. Fizičke aktivnosti su veoma važne u ovoj fazi, a posebno je ova faza korisna sportašima, ali i svima koji posjećuju razna vježbališta ili teretane u cilju da oblikuju svoje tijelo ili poprave stanje mišića. Znači, oblikovanje tijela je idealno u fazi prve četvrti. Sve što unesete u, ili na tijelo, imat će mnogo intenzivnije djelovanje.
U poslovnoj sferi , također, sve što treba da se obnovi ili regeneriše potrebno je raditi u fazi prve četvrti, i puna snaga i fokus energije treba da budu na akciji i unapređivanju biznisa. Ova faza donosi obilje poslova i kontakata koji ne donose rezultat odmah, ali on je zagarantovan ako je akcija provedena u ovoj fazi Mjeseca.

Pun Mjesec

Pun Mjesec ili uštap je najintenzivnijia faza Mjeseca i faza sa najjačim djelovanjem. U vrijeme punog Mjeseca sve poprima drugu dimenziju i organizam prima vrlo snažnu energiju. Snaga punog Mjeseca zna često i negativno da djeluje, jer ljudska psiha jako teško izdržava intezitet ove energije i često dolazi do nevolja i neprijatnih situacija. Česte su nesanice, jaka nervoza i razdražljivost, naglašena osjetljivost, a koncentracija gotovo da je nemoguća. Ono za što je ova snažna energija potreba i iskoristiva jeste apsolutno čišćenje organizma. Post, i to što strožiji, uz veliki unos čiste vode (ili još bolje – destilirane vode), poželjan je dva dana prije i na sam dan punog Mjeseca. Ta snažna energija koja stiže iz svemira u vrijeme punog Mjeseca se najlakše može uporediti sa mlazom vode iz vatrogasnog crijeva. E, sada zamislite jedan zapušen kanal ili vodovodnu cijev i taj mlaz vode kako svu prljavštinu čisti iz kanala i kako opušta zagušene vodovodne cijevi. Upravo tako djeluje pun Mjesec i na ljudski organizam te je stoga potrebno unositi što više vode i što strožije se pridržavati posta.
U vrijeme punog Mjeseca, na primjer, nije poželjno otići na operaciju; ako je moguće, bolje je odložiti planirane kirurške zahvate, jer je koagulacija produžena, zarastanje sporije, a oporavak mnogo duži te je velika podložnost depresiji. Sa one pozitivne strane gledano, kao što sam već naveo, idealno je vrijeme za čišćenje i za kompletnu njegu lica i tijela, kako spolja, tako i iznutra. Prokrvljenost je naglašena, pa to treba iskoristiti tako što će se konzumirati sve što djeluje antistresno. Sve što djeluje umirujuće, vrlo je uputno. Čaj od lipe je izuzetan.
U poslovnim sferama pun Mjesec je idealan za promjene kako poslovanja, tako i forme poslovanja. U vrijeme punog Mjeseca prave se najjači poslovi, ugovori koji dugo traju.

Zadnja četvrt

Zadnja četvrt znači da je Mjesec u fazi opadanja. Prazni se. Ova lunarna faza je, posebno prva četiri dana, period kada smo u potpunosti opušteni sa jedne strane, ali još uvijek u veoma dobroj formi, sa druge strane. Ovo je faza onoga što često nazivamo – duševni mir. Nekako se osjećamo sigurni. Fizički se osjećamo dobro, ali i psiha savršeno funkcioniše. Dakle, sve što treba raditi umno i skoncentrisano, radite u zadnjoj četvrti. Za dobre sporstke rezultate, naročito atletičara i svih individualnih sportova, ova faza donosi uspjehe.

Zadnja četvrt je faza koju je poželjno iskoristiti za „generalno spremanje“ organizma. U ovoj fazi Mjeseca organizam se sa lakoćom čisti, reciomo znojenjem, i smanjena je opasnost od komplikacija, ili bilo kojih drugih iritacija. A kada je hrana u pitanju, tada sebi možete malo priuštiti luksuza i omogućiti opušteniju ishranu, jer u posljednjoj četvrti je gotovo nemoguće se ugojiti. Isto tako, u ovoj lunarnoj fazi je osjećaj za bol umanjen pa je poželjno uraditi sve što je neophodno, a neprijatno je i izaziva bol, kao što je posjeta stomatologu ili slične intervencije.
Ono što treba izbjegavati u posljednjoj četvrti, a naročito onih dana kada Mjesec ne vidimo i kada ga na nebu nema jeste da započinjemo bilo šta, jer je to odmah osuđeno na propast i neuspjeh. Nikako ne započinjite, primjerice, gradnju kuće, sadnju voćki jer neće nići, sjetvi i slično. Sačekajte da počne faza mladog Mjeseca i onda, ako drvo čak naopačke zasadite, uspjet će da izraste.

Pomračenje

Svaki gubitak svjetla, makar bio i djelimičan, utječe na sve nas. Pomračenje (i potpuno i djelomično) Mjeseca djeluje na psihu, izaziva plač i depresiju, crne i turobne misli. Ali ne mora pomračenje nužno negativno da se odrazi. Često ono donosi potpuno novi tok stvari, dovršava mnoge nesnosne situacije i omogućava nove i podnošljivije okolnosti.
Ako pomračenje Mjeseca padne na – u vašem ličnom horoskopu – izrazito senzitivne točke, tada se znatno osjeća i može donijeti niz neprijatnih situacija, kao i promjenu zdravlja nagore, promjenu stavova na sopstvenu štetu, slabost tijela, etc, a posebno ako padne na tačku vašeg podznaka.
Ako je pomračenje Mjeseca na mjestu gdje se u vašem ličnom horoskopu nalazi Mjesec, postoji naglašena mogućnost problema sa vidom i problema sa ženama, ma kog spola da ste. Ako je tačka vašem MC – a, vaš položaj na poslu će biti znatno poremećen. Na tački IC, familijarni odnosi se narušavaju i nastaju problemi sa najbližom okolinom i okruženjem generalno, a ako je to tačka DSC, partnerski odnosi zapadaju u krizu.

U periodu pomračenja preporučuju se mirovanje i pasivnost. Ne treba započinjati nikakve akcije, i potrebno je biti maksimalno oprezan u partnerskim odnosima, ali i odnosima sa drugima (bliskim okruženjem, rodbinom). Oprez je potreban i kada su seksualni odnosi u pitanju, jer su pojačani svi vidovi neprijatnosti, a ljubomora je u ovom periodu posebno naglašena.

Potpuno pomračenje Mjeseca će biti 4.aprila (na 14.stepenu znaka Vage) i 28.septembra (na 4.stepenu znaka Ovna) 2015.godine. specifičnost ovih pomračenja je i ta što se radi o „krvavom Mjesecu“, jer tada ima izraženu crvenu boju, i tako ga vidimo. Zanimljivo je da će se ono desiti dva dana poslije lunarnog perigeja, tačke kada je Mjesec najbliži Zemlji, i bit će 5,3 procenata veći nego prilikom prethodnog pomračenja koje se zbilo 08.10.2014.
Na vrh Go down
 
Mjesečeva magija
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
arcanum :: Spiritualnost :: Osnovni pojmovi-
Idi na: